Pierogi z ziemniakami lub kaszą
We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.
1. Przygotuj farsz ziemniaczany. Obrane ziemniaki ugotuj. Następnie dodaj masło i rozgnieć na purée. Odstaw do wystygnięcia.
2. Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na patelni na oleju. Wymieszaj z purée, dopraw solą, pieprzem
3. Przygotuj farsz gryczany. Do garnka wlej 2 szklanki wody, posól i zagotuj. Wsyp kaszę, lekko zamieszaj, zmniejsz gaz i gotuj ok. 15 min. Gotową kaszę dopraw cukrem oraz pieprzem.
4. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę przez sitko do miski i wymieszaj z solą, a następnie wbij jajko.
5. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj robotem kuchennym na najwolniejszych obrotach lub ręcznie zagnieć gładkie ciasto.
6. Następnie uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
7. Później rozwałkuj ciasto na placek, szklanką wytnij kółka, nałóż wybrany farsz. Wrzuć go do wrzącej wody i wyjmij chwilę po tym, jak pierogi wypłyną na wierzch.