Pierogi z ziemniakami lub kaszą
We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.
Składniki
CIASTO DO OBU WERSJI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- jajko
- pół łyżki soli
- łyżeczka oleju
FARSZ ZIEMNIACZANY:
- 400 g ziemniaków
- 2 cebule
- 100 g masła
- olej
- sól, pieprz
FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- pół łyżki cukru
- łyżka oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
1. Przygotuj farsz ziemniaczany. Obrane ziemniaki ugotuj. Następnie dodaj masło i rozgnieć na purée. Odstaw do wystygnięcia.
2. Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na patelni na oleju. Wymieszaj z purée, dopraw solą, pieprzem
3. Przygotuj farsz gryczany. Do garnka wlej 2 szklanki wody, posól i zagotuj. Wsyp kaszę, lekko zamieszaj, zmniejsz gaz i gotuj ok. 15 min. Gotową kaszę dopraw cukrem oraz pieprzem.
4. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę przez sitko do miski i wymieszaj z solą, a następnie wbij jajko.
5. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj robotem kuchennym na najwolniejszych obrotach lub ręcznie zagnieć gładkie ciasto.
6. Następnie uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
7. Później rozwałkuj ciasto na placek, szklanką wytnij kółka, nałóż wybrany farsz. Wrzuć go do wrzącej wody i wyjmij chwilę po tym, jak pierogi wypłyną na wierzch.