Reklama

Pierogi z ziemniakami lub kaszą

We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.

Składniki CIASTO DO OBU WERSJI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • jajko
  • pół łyżki soli
  • łyżeczka oleju

Składniki FARSZ ZIEMNIACZANY:

  • 400 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • pół łyżki cukru
  • łyżka oleju
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

1. Przygotuj farsz ziemniaczany. Obrane ziemniaki ugotuj. Następnie dodaj masło i rozgnieć na purée. Odstaw do wystygnięcia.

2. Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na patelni na oleju. Wymieszaj z purée, dopraw solą, pieprzem

3. Przygotuj farsz gryczany. Do garnka wlej 2 szklanki wody, posól i zagotuj. Wsyp kaszę, lekko zamieszaj, zmniejsz gaz i gotuj ok. 15 min. Gotową kaszę dopraw cukrem oraz pieprzem.

4. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę przez sitko do miski i wymieszaj z solą, a następnie wbij jajko.

5. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj robotem kuchennym na najwolniejszych obrotach lub ręcznie zagnieć gładkie ciasto.

Reklama

6. Następnie uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.

7. Później rozwałkuj ciasto na placek, szklanką wytnij kółka, nałóż wybrany farsz. Wrzuć go do wrzącej wody i wyjmij chwilę po tym, jak pierogi wypłyną na wierzch.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy