Reklama

Reklama

Pierożki z fasolą adzuki

Nietypowa, orientalna odmiana dobrze nam znanych pierogów.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • sól
  • 10 dag fasoli adzuki
  • 10 dag suszonych grzybów shitake
  • olej
  • sos sojowy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • łyżeczka startego imbiru
  • pieprz

Przygotowanie:

Fasolę i grzyby namocz przez noc w dwóch osobnych miseczkach. 

Namoczoną fasolę opłucz, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj, aż będzie miękka. Odcedź. Grzyby odcedź i posiekaj (nie wylewaj wody, w której się moczyły).

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno pokrojone cebulę i czosnek. Gdy nabiorą złocistego koloru, dodaj startą marchewkę i imbir. Smaż przez pięć minut. Następnie dodaj grzyby, ugotowaną fasolę oraz kilka łyżek wody, w której wcześniej moczyły się grzyby. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Przypraw do smaku sosem sojowym i pieprzem. 

Mąkę wymieszaj z solą i wodą. Wyrób elastyczne ciasto. Następnie cienko rozwałkuj i wytnij z niego kółka. Na każdy z krążków nałóż łyżeczkę farszu, a następnie formuj pierożki. 

W garnku z wrzącą wodą zagotuj pierożki. Wyjmij je. Olejem posmaruj patelnię i ułóż na niej ostudzone pierożki. Smaż, aż lekko się przyrumienią. 

Zobacz także:

Reklama

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy