Pierożki z fasolą adzuki
Nietypowa, orientalna odmiana dobrze nam znanych pierogów.
Przygotowanie:
Fasolę i grzyby namocz przez noc w dwóch osobnych miseczkach.
Namoczoną fasolę opłucz, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj, aż będzie miękka. Odcedź. Grzyby odcedź i posiekaj (nie wylewaj wody, w której się moczyły).
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno pokrojone cebulę i czosnek. Gdy nabiorą złocistego koloru, dodaj startą marchewkę i imbir. Smaż przez pięć minut. Następnie dodaj grzyby, ugotowaną fasolę oraz kilka łyżek wody, w której wcześniej moczyły się grzyby. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Przypraw do smaku sosem sojowym i pieprzem.
Mąkę wymieszaj z solą i wodą. Wyrób elastyczne ciasto. Następnie cienko rozwałkuj i wytnij z niego kółka. Na każdy z krążków nałóż łyżeczkę farszu, a następnie formuj pierożki.
W garnku z wrzącą wodą zagotuj pierożki. Wyjmij je. Olejem posmaruj patelnię i ułóż na niej ostudzone pierożki. Smaż, aż lekko się przyrumienią.
Zobacz także: