Pierożki z tuńczykiem
Empanadas to hiszpańskie pierożki smażone. Proponujemy w wersji z tuńczykiem.

Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 50 g smalcu
- 1/2 tuńczyka z olejem z puszki
- 2 białe cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka zielonych oliwek
- 1⁄2 łyżki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Smalec podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj go z mąką, wodą, solą. Wyrób gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.
2. Paprykę obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski o długości ok. 2 cm. Cebule obierz z łupin, pokrój w plastry.
3. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w plastry, dodaj paprykę i tuńczyka. Smaż ok. 5 min, dodaj oliwki i wystudź. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Wycinaj kółka o średnicy ok. 7 cm, rozpłaszcz je nieco w dłoni. Nakładaj pełną łyżkę farszu, dokładnie zlep brzegi. Smaż na głębokim tłuszczu.
Zobacz także: