Pierś kaczki z jabłkami! Zdradzamy, czym natrzeć mięso przed pieczeniem
Aby przyrządzić pyszne jedzenie, nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni. Ważniejsze jest przecież spotkanie, rozmowa z bliskimi. Dlatego postaw na sycące, ale nieskomplikowane dania.
Jabłka umyj, ale ich nie obieraj. Usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Piersi kaczki natnij od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Dopraw solą, pieprzem i natrzyj startą skórką pomarańczy. Ułóż na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzej i poczekaj, aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi. Dorzuć rozgnieciony czosnek. Przełóż na drugą stronę i lekko podsmaż.
Następnie piersi kaczki włóż do żaroodpornego naczynia i włóż do pieca nagrzanego do 180 st. C na 6-8 minut.
Na patelni po kaczce ułóż pokrojone jabłka, dołóż pokrojoną w piórka cebulę, wlej trochę oleju i podsmaż. Jeśli jabłka są kwaśne, możesz dodać łyżeczkę miodu. Wyjmij podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli wlej sok wyciśnięty z pomarańczy. Dołóż troszeczkę masła (20 g) i delikatnie podgrzewaj.
Przygotuj purée: obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Odcedź płyn, a gorące ziemniaki utłucz dokładnie z resztką masła. Dodaj do smaku trochę śmietany i dokładnie wymieszaj. Upieczone piersi kaczki pokrój w plastry, ułóż na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Podawaj gorące, razem z ziemniaczanym purée oraz z np. z surówkami lub czerwoną kapustą na ciepło.
Zobacz także: