Reklama

Pierś kaczki z jabłkami! Zdradzamy, czym natrzeć mięso przed pieczeniem

Aby przyrządzić pyszne jedzenie, nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni. Ważniejsze jest przecież spotkanie, rozmowa z bliskimi. Dlatego postaw na sycące, ale nieskomplikowane dania.

Czas przyrządzenia: 90
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 duże piersi kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 twarde jabłka
  • 80 g masła
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany

Jabłka umyj, ale ich nie obieraj.  Usuń gniazda nasienne i pokrój  w ósemki. Piersi kaczki natnij od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Dopraw solą, pieprzem  i natrzyj startą skórką pomarańczy. Ułóż na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzej i poczekaj, aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi. Dorzuć rozgnieciony czosnek. Przełóż na drugą stronę i lekko podsmaż.

Następnie piersi kaczki włóż do żaroodpornego naczynia i włóż do pieca nagrzanego do 180 st. C na 6-8 minut.

Na patelni po kaczce ułóż pokrojone jabłka, dołóż pokrojoną w piórka cebulę, wlej trochę oleju i podsmaż. Jeśli jabłka są kwaśne, możesz dodać łyżeczkę miodu. Wyjmij podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli wlej sok wyciśnięty z pomarańczy. Dołóż troszeczkę masła (20 g) i delikatnie podgrzewaj. 

Przygotuj purée: obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Odcedź płyn, a gorące ziemniaki utłucz dokładnie z resztką masła. Dodaj do smaku trochę śmietany  i dokładnie wymieszaj.  Upieczone piersi kaczki pokrój  w plastry, ułóż na półmisku, polewając sosem  i obkładając podsmażonymi jabłkami. Podawaj gorące, razem z ziemniaczanym purée oraz z np.  z surówkami lub czerwoną kapustą na ciepło.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: pierś kurczaka | obiad | danie | przepis | święta | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy