Pierś kaczki z jabłkami! Zdradzamy, czym natrzeć mięso przed pieczeniem

Aby przyrządzić pyszne jedzenie, nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni. Ważniejsze jest przecież spotkanie, rozmowa z bliskimi. Dlatego postaw na sycące, ale nieskomplikowane dania.

Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową
Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojowąPicsel123RF/PICSEL
Dwie godziny przed pieczeniem  natrzeć  mięso zewnątrz i wewnątrz solą i utartym majerankiem
Dwie godziny przed pieczeniem natrzeć mięso zewnątrz i wewnątrz solą i utartym majerankiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 duże piersi kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 twarde jabłka
  • 80 g masła
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
1 godz. 30 min
4

Jabłka umyj, ale ich nie obieraj.  Usuń gniazda nasienne i pokrój  w ósemki. Piersi kaczki natnij od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Dopraw solą, pieprzem  i natrzyj startą skórką pomarańczy. Ułóż na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzej i poczekaj, aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi. Dorzuć rozgnieciony czosnek. Przełóż na drugą stronę i lekko podsmaż.

Następnie piersi kaczki włóż do żaroodpornego naczynia i włóż do pieca nagrzanego do 180 st. C na 6-8 minut.

Na patelni po kaczce ułóż pokrojone jabłka, dołóż pokrojoną w piórka cebulę, wlej trochę oleju i podsmaż. Jeśli jabłka są kwaśne, możesz dodać łyżeczkę miodu. Wyjmij podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli wlej sok wyciśnięty z pomarańczy. Dołóż troszeczkę masła (20 g) i delikatnie podgrzewaj. 

Przygotuj purée: obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Odcedź płyn, a gorące ziemniaki utłucz dokładnie z resztką masła. Dodaj do smaku trochę śmietany  i dokładnie wymieszaj.  Upieczone piersi kaczki pokrój  w plastry, ułóż na półmisku, polewając sosem  i obkładając podsmażonymi jabłkami. Podawaj gorące, razem z ziemniaczanym purée oraz z np.  z surówkami lub czerwoną kapustą na ciepło.

Zobacz także: