Pierś z kaczki z figami i sosem miodowo-pieprzowym
Kaczka w stylu francuskim.
1. Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Przełóż na zimną patelnię tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu 6-7 minut, następnie odwróć i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby odpoczęły.
2. W tym czasie do żaroodpornej foremki włóż figi ogonkiem do góry. Delikatnie natnij na krzyż górną część. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez kilka minut. Wyciągnij z piekarnika.
3. Nie myj patelni po smażeniu kaczki. Zbierz tłuszcz z górnej części i zostaw skarmelizowane soki. Podgrzej patelnię i wlej miód. Poczekaj, aż zacznie bulgotać, dodaj koniak, podpal i poczekaj, aż płomień zgaśnie. Dodaj kawałek zimnego masła i zetrzyj szczyptę pieprzu długiego, wymieszaj, aż masło się rozpuści i stworzy jednolity sos. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze chwilę.
4. Na talerz przełóż piersi z kaczki, pokrój w poprzek na grube plastry. Serwuj z figami, całość polej sosem miodowo-pieprzowym.
Przepis pochodzi z książki Davida Gaboriauda „Coś francuskiego”