Dla 4 osób
Czas przygotowania 20-30 min
Metoda grillowania: pośrednia i bezpośrednia
Czas grillowania 23-35 min
- 4 duże piersi z kurczaka razem ze skrzydełkiem 180-200 g każda
Sos pietruszkowy
- 1 pęczek pietruszki świeżej
- 60 g płatków migdałów
- 1,5 łyżki czosnku posiekanego
- 100 ml oliwy extra vergin lub arganowej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Marynata sucha
- 4 łyżeczki ziaren kolendry
- 4 łyżeczki kminu
- 2 łyżeczki pieprzu cayens
- 2 łyżki oliwy extra vergin
- 1 łyżeczka grubej soli
- 1 łyżeczka kuminu
Sos
Do miksera wrzuć pietruszkę, migdały, czosnek, oliwę, musztardę i sól i wymieszaj wszystko razem, aż powstanie pesto pietruszkowe.