Pikantna zapiekanka dyniowa

Składniki
- 3 jajka
- tłuszcz do formy
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- sól
- 0,5 kg dyni
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 4 łyżki zimnej wody
- pieprz
7 i wiecej osób
Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Dynię pokroić w plastry i sparzyć ją w osolonym wrzątku. Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić lekko solą i pieprzem. Formę nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, robiąc dość wysokie brzegi. Ciasto zapiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200°C piekarniku. Na podpieczone ciasto ułożyć na przemian plastry dyni i boczku, zalać śmietaną z jajkami. Piec dalej ok. 30 min. Podawać, dekorując świeżymi ziołami.
Wypróbuj też inne przepisy z dynią: