Pikantna zapiekanka dyniowa
Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Dynię pokroić w plastry i sparzyć ją w osolonym wrzątku. Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić lekko solą i pieprzem. Formę nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, robiąc dość wysokie brzegi. Ciasto zapiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200°C piekarniku. Na podpieczone ciasto ułożyć na przemian plastry dyni i boczku, zalać śmietaną z jajkami. Piec dalej ok. 30 min. Podawać, dekorując świeżymi ziołami.
Wypróbuj też inne przepisy z dynią:
Ryżowe ciasto z dynią
Zupa dyniowa
Dynia faszerowana wołowiną
Dynia smażona z boczkiem