Pikantne mięsne kofty
Kofty możesz przygotować nie tylko z wołowiny, ale też z baraniny lub jagnięciny. Zadbaj o wyraziste przyprawy, które podkreślą ich smak. Zanim nadziejesz mięso na patyczki, pomocz je przez pół godziny w zimnej wodzie.

Składniki
- 600 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
- 1 duże jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 średnie cukrowe cebule
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki sody
- sól
- olej
- po 1/2 pęczka posiekanej kolendry i natki pietruszki
na sos czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Obierz i drobno posiekaj cebule. Przełóż do miski i dodaj mięso oraz jajko.
2. Na suchej patelni upraż ziarna gorczycy i kminu rzymskiego. Rozetrzyj je w moździerzu, a następnie wymieszaj z pieprzem, tymiankiem, papryką, solą i sodą. Posyp mieszanką mięso i dodając stopniowo bułkę tartą, wyrób jednolitą masę.
3. Zwilż dłonie wodą i uformuj z mięsa wałki. Nadziej je na długie patyczki. Posmaruj mięso olejem i grilluj na patelni, na złoto-brązowo. Gotowe, przykryj i trzymaj w cieple jeszcze przez 10 minut.
4. Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. 5. Kofty ułóż na talerzach. Posyp posiekaną natką i kolendrą. Podawaj z sosem czosnkowym.
Zobacz także: