Pikantne muffinki
Lekka przekąska? Świetnie sprawdzą się wytrawne muffinki z serem, szynką i warzywami. Są proste w przygotowaniu, a efekt? Pycha!
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- łyżka ostrego ketchupu
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 papryki
- 4 plastry szynki
- cebula
- 7 dag żółtego sera
- łyżka siekanej natki
- ząbek czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- 3/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Szynkę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Roztrzep jajko z mlekiem i olejem. Dodaj ketchup, sól, posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz chili.
3. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w 180ºC do suchego patyczka (ok. 25 minut).
Zobacz także: