Reklama

Pikantne muffinki

Lekka przekąska? Świetnie sprawdzą się wytrawne muffinki z serem, szynką i warzywami. Są proste w przygotowaniu, a efekt? Pycha!

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka ostrego ketchupu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 papryki
  • 4 plastry szynki
  • cebula
  • 7 dag żółtego sera
  • łyżka siekanej natki
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Szynkę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 

2. Roztrzep jajko z mlekiem i olejem. Dodaj ketchup, sól, posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz chili. 

3. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w 180ºC do suchego patyczka (ok. 25 minut).

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy