Pikantne muffiny
Idealnie sprawują się w roli przekąski np. na imprezę.
Składniki na 12 sztuk
40 dag mąki pszennej (typ 650), 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki startego sera żółtego, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 100 ml oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego, 300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego, 2 jajka, ½ pęczku szczypiorku, ½ strąka czerwonej papryki, 5 dag szynki np. konserwowej, 1 marchewka, 4 łyżki groszku cukrowego
Przygotowanie
Szczypiorek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Groszek oraz marchewkę zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 3 minuty).
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, ser, gałkę muszkatołową oraz sól i wymieszaj. Do drugiej wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj olej oraz maślankę lub jogurt,wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj łyżką, niezbyt dokładnie - tak aby składniki się tylko połączyły. Wrzuć szynkę, szczypiorek,groszek, marchewkę oraz paprykę i wymieszaj. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do ¾ wysokości.
Piecz ok. 25 min do tzw.suchego patyczka w temp. 180°C.
24/2016 Świat i Ludzie