Pikantny gulasz z grzankami
Gorący, pikantny gulasz to potrawa idealna na chłodne, jesienne dni.
Składniki
- 250 g łopatki
- 250 g karkówki
- 150 g boczku
- 2 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- olej
- 4 kromki chleba
- 1 łyżka posiekanego tymianku
Sposób przygotowania:
1. Do rondla wrzuć pokrojony boczek, karkówkę i łopatkę. Podsmażaj, aż się mocno zarumienią.
2. Dorzuć oczyszczoną i posiekaną paprykę, cebulę, marchew, papryczkę chili i seler naciowy. Wszystko oprósz solą i pieprzem. Wlej szklankę wody. Dołóż passatę pomidorową i liście laurowe. Duś ok. 35 min.
3. Chleb pokrój. Natrzyj czosnkiem, skrop olejem i podsmaż. Dodaj do gulaszu razem z tymiankiem.
Zobacz także: