Reklama

Pikantny gulasz z łososiem

Posypmy obficie natką pietruszki.

Składniki

  • 600 g fileta z łososia
  • duża cebula
  • 400 g ziemniaków
  • po puszce krojonych pomidorów, kukurydzy i fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 4 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • olej
  • 150-200 ml warzywnego bulionu
  • 1/3 pęczka kolendry
  • sól i pieprz

1. Filet z łososia płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, ściągamy skórę. Rybę kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

2. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Obraną cebulę i czosnek siekamy, podobnie kolendrę i papryczkę chili. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę.

3. Kawałki łososia obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz.

4. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone w kostkę ziemniaki 5-7 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy czosnek i cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, papryczką chili, mieszamy. Przekładamy pomidory z puszki i zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy.

Reklama

5. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę, fasolę oraz kolendrę, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Minutę przed końcem do gulaszu przekładamy rybę. Garnek stawiamy na stole i wykładamy z niego danie na talerze.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy