Pikantny gulasz z łososiem
Posypmy obficie natką pietruszki.
Składniki
- 600 g fileta z łososia
- duża cebula
- 400 g ziemniaków
- po puszce krojonych pomidorów, kukurydzy i fasoli
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 4 łyżki mąki
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- olej
- 150-200 ml warzywnego bulionu
- 1/3 pęczka kolendry
- sól i pieprz
1. Filet z łososia płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, ściągamy skórę. Rybę kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Obraną cebulę i czosnek siekamy, podobnie kolendrę i papryczkę chili. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
3. Kawałki łososia obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz.
4. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone w kostkę ziemniaki 5-7 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy czosnek i cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, papryczką chili, mieszamy. Przekładamy pomidory z puszki i zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy.
5. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę, fasolę oraz kolendrę, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Minutę przed końcem do gulaszu przekładamy rybę. Garnek stawiamy na stole i wykładamy z niego danie na talerze.