Ewa Wachowicz: Ciasta i desery z porzeczkami. Co zrobić?

Ewa Wachowicz poleca desery z porzeczkami
Ewa Wachowicz poleca desery z porzeczkamiArchiwum autora

Kasza jaglana z czarną porzeczką

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 szklanki czarnej porzeczki,
  • cukier brązowy,
  • woda,
  • płatki migdałów.

Zobacz również:

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z warstwą czerwonych owoców, takich jak porzeczki, przykryte chrupiącą bezą, podane na blasze do pieczenia.
Ciasto z porzeczkami i beząArchiwum autora
  • 250 g masła,
  • 175 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli.
  • ½ kg porzeczek czerwonych i czarnych

Porzeczki z koglem-moglem

Cztery słoiki z zamykanymi wieczkami ustawione na drewnianej desce, wypełnione kremowym deserem, udekorowane malinami, czerwonymi i białymi porzeczkami, całość na kamiennym blacie.
Porzeczki z koglem-moglemArchiwum autora
  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • porzeczki czerwone, porzeczki białe, maliny, poziomki.

Torcik z musem porzeczkowym

Okrągły jagodowy sernik na zimno z warstwą biszkoptowego spodu, grubą warstwą kremowego sera oraz gęstą, ciemnofioletową galaretką z jagodami na wierzchu.
Torcik z musem porzeczkowymArchiwum autora
  • 170 g herbatników,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g masła.
  • ½ l śmietany 36 proc.,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • ¼ szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.
  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 8 łyżek cukru,
  • ½ szklanki gorącej wody,
  • 6 łyżeczek żelatyny.
„Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat