Pilaw
Zielona fasolka to wspaniały dodatek do różnych posiłków.
Składniki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 25 dag suszonych grzybów
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki tłuczonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta cynamonu
- 25 dag długoziarnistego ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 10 dag fasolki szparagowej
- marchewka
- pieprz
- sól
- 20 dag pikantnej kiełbasy
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Grzyby namocz. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj posiekany czosnek i wsyp wszystkie przyprawy. Następnie wrzuć przepłukany ryż i podsmaż całość.
Ryż połącz z grzybami. Wlej bulion, przykryj pokrywką i podduś. Do garnka wrzuć rozdrobnione warzywa i kiełbasę pokrojoną na półtalarki.
Potrawę doprawdo smaku i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Podawaj na ciepło.
Zobacz także: