Pizza bez glutenu
Ciasto na pizzę można wykonać także w wersji bezglutenowej - zamiast mąki pszennej używamy wówczas ryżowej i sojowej. Efekt jest znakomity!
Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Następnie dolać szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować.
Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Wkruszyć suszoną papryczkę. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą oraz roztartymi w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i odparować.
Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć wędlinę oraz pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano.
Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.