Pizza bez glutenu
Ciasto na pizzę można wykonać także w wersji bezglutenowej - zamiast mąki pszennej używamy wówczas ryżowej i sojowej. Efekt jest znakomity!

Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki sojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy oraz trochę do posmarowania
do dekoracji
- rukola
- oliwa
na dodatki
- wędlina drobiowa
- ser halloumi
- kilka pomidorków koktajlowych
- oregano
na sos
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 suszona papryczka chili
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Następnie dolać szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować.
Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Wkruszyć suszoną papryczkę. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą oraz roztartymi w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i odparować.
Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć wędlinę oraz pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano.
Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.