Pizza w czterech smakach
Nie ma to jak domowa pizza! Polecamy prosty przepis na włoski placek w czterech smakach.
Składniki
na ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
na wierzch
- sos pomidorowy 300 g
- tartej mozzarelli
- 50 g chorizo
- 1 zielona papryczka jalapeno
- 3-4 pieczarki
- 1 czerwona cebula
- 50 g sera pleśniowego
- 1 gruszka
- garść orzechów włoskich
- garść pomidorków cherry
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Ciasto: Podgrzewamy wodę do ok. 30 stopni i mieszamy z drożdżami i cukrem. Zaczyn wlewamy do mąki, dosypujemy sól, wyrabiamy około 5 minut i na koniec dodajemy oliwę i wygniatamy jeszcze przez 2-3 minuty. Wstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2-3 godz. do wyrośnięcia. Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i układamy na blaszce.
Całość smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą.
Układamy składniki ćwiartka, po ćwiartce:
1) plasterki kiełbasy, z plasterkami jalapeno
2) plasterki pieczarek z łódeczkami z cebuli
3) plasterki lazura, plastry gruszki i orzechy włoskie
4) połówki pomidorków cherry
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Gotowe, smacznego!