Pizza z jajkiem
Do ciepłej wody dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszaj z drożdżowym zaczynem, solą i łyżką oliwy. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Szpinak posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dopraw solą i smaż 3 minuty.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa owalne placki. Brzegi lekko zawiń i posyp połową startego sera. Na wierzch wyłóż szpinak i szynkę pokrojoną w kostkę. Wyłóż resztę sera. Wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230ºC. Wyjmij.
Na środek każdego placka wbij po jajku i piecz ok. 7 minut. Posyp szczypiorkiem.
Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź, jakich produktów unikać