Reklama

Reklama

Pizza z jajkiem

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 140 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • 20 g świeżych drożdży

Składniki dodatki

  • 10 dag szynki
  • 10 dag liści szpinaku
  • oliwa
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku

Do ciepłej wody dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszaj z drożdżowym zaczynem, solą i łyżką oliwy. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Szpinak posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dopraw solą i smaż 3 minuty.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa owalne placki. Brzegi lekko zawiń i posyp połową startego sera. Na wierzch wyłóż szpinak i szynkę pokrojoną w kostkę. Wyłóż resztę sera. Wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230ºC. Wyjmij.

Reklama

Na środek każdego placka wbij po jajku i piecz ok. 7 minut. Posyp szczypiorkiem.

Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź, jakich produktów unikać


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy