Reklama

Reklama

Pizza z jajkiem sadzonym

Z pomysłem.

Składniki Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 140 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Składniki Dodatki

  • 10 dag szynki
  • 10 dag liści szpinaku
  • łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku lub dymki

Do ciepłej wody dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do miski, posól. Dodaj wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Wyrabiaj ręcznie, aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).

Szpinak umyj, osusz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dopraw solą i smaż ok. 2-3 minuty.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa owalne placki. Brzegi lekko zawiń i posyp 50 g startego sera. Na wierzch placka wyłóż podsmażony szpinak i szynkę pokrojoną w kostkę. Posyp resztą sera. Wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230ºC.

Reklama

Po tym czasie wyjmij placki, na środek każdego wbij po jajku i ponownie wstaw do piekarnika na 5-7 minut. Pizzę podawaj obficie posypaną posiekanym szczypiorkiem lub dymką.

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy