Do ciepłej wody dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, posól. Dodaj wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Wyrabiaj ręcznie, aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
Szpinak umyj, osusz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dopraw solą i smaż ok. 2-3 minuty.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa owalne placki. Brzegi lekko zawiń i posyp 50 g startego sera. Na wierzch placka wyłóż podsmażony szpinak i szynkę pokrojoną w kostkę. Posyp resztą sera. Wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230ºC.
Po tym czasie wyjmij placki, na środek każdego wbij po jajku i ponownie wstaw do piekarnika na 5-7 minut. Pizzę podawaj obficie posypaną posiekanym szczypiorkiem lub dymką.