Pizza z klopsikami
Na obiad.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Klopsy
- 1/2 kg mielonego mięsa
- jajko
- kajzerka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- olej
Sos
- 1,5 szklanki bulionu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- sól
- pieprz
- papryka
Do miski wlej wodę, sól i mąkę. W zagłębienie wsyp drożdże i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut.
Zrób klopsiki: kajzerkę namocz i odciśnij. Cebulę posiekaj. Połącz mięso, bułkę, jajko,musztardę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw, uformuj klopsiki i obsmaż.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane, pokrojone pomidory. Smaż 2 minuty. Wlej bulion i przypraw solą, pieprzem i papryką. Wrzuć klopsiki. l
Z ciasta uformuj placek, nałóż sos. Piecz 15 minut w 180ºC.