Pizza z ziemniakami i pieczarkami
Przepis na pizzę z ziemniakami i pieczarkami pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, oliwę z oliwek i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy.
Ziemniaka kroimy w cienkie plasterki na mandolinie i bardzo dokładnie obtaczamy w oliwie z oliwek. Pieczarki obieramy i też kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Ciasto na pizzę rozwałkowujemy i na górze układamy najpierw cienkie plasterki ziemniaków, a następnie pokrojone pieczarki.
Solimy i pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C, wstawiamy pizzę i pieczemy ją (góra/dół) przez około 10 minut.
Zobacz także inne przepisy Moniki Mrozowskiej: