Pizza ziemniaczana
W polskim stylu.
Składniki
Ciasto
- 40 dag mąki orkiszowej razowej
- 250 ml wody
- 7 g suszonych drożdży
- łyżeczka soli
Dodatki
- 2 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól
- 100 ml oliwy
- łyżka rozmarynu
- biały pieprz
Składniki na ciasto połącz i wyrób elastyczną i gładką kulę. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrób i rozwałkuj na grubość centymetra.
Ząbki czosnku rozetrzyj z solą, dodaj połowę porcji oliwy i wymieszaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Obsyp odrobiną soli i pieprzu oraz połową porcji rozmarynu. Ułóż na blasze, skrop pozostałą oliwą i piecz ok. 25 minut w 170ºC.
Ciasto posmaruj oliwą z czosnkiem, ułóż plastry ziemniaków. Posyp posiekaną w piórka cebulą i pozostałym rozmarynem. Piecz w 220ºC przez 15 minut.