Pizzerinki z kiełbasą
Smaczny kąsek.
Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 25 g suszonych drożdży
- łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml wody
- cukier
- sól
Dodatki
- 10 dag sera żółtego
- mały słoik sosu pomidorowego
- 10 dag kiełbasy
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotuj ciasto: wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładką masę. Zwilżonymi olejem dłońmi uformuj kulę, włóż do miski, przykryj i odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. l
Kiełbasę pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kule i rozpłaszczaj je na placki. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż plasterki kiełbasy i piórka cebuli. Posyp tartym serem. Piecz w temperaturze 220ºC przez 12 minut.