Placek cytrynowy
Cytrynowa nuta doda wyjątkowego smaku każdemu wypiekowi. Polecamy przepis na delikatny placek cytrynowy.
Sposób przygotowania:
1. Cytryny sparz wrzątkiem. Wytrzyj do sucha. Z trzech owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki.
2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając, kolejno wbijaj do niej jajka. Dodaj sok i skórkę startą z cytryny. Wlej jogurt. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli. Porcjami wsypuj do masy. Delikatnie zmiksuj.
3. Formę o wym. 24 x 30 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż plasterki cytryny (lub nie). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz ok. 30 minut. Wystudź. Ewentualnie posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Zobacz także: