Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w łódeczki lub dużą kostkę. Czekoladę posiekać.
Jajka ubić z cukrem na gęsty krem, potem nadal ubijając, dolewać porcjami mleko i olej oraz dosypywać po łyżce przesianej mąki, a następnie sodę, proszek oraz kakao i przyprawy korzenne. Ciemną masę delikatnie wymieszać z czekoladą.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wylać ciasto, kawałki owoców powciskać w środek, wierzch wygładzić. Piec do suchego patyczka, ok. 55 min w temp. 180°C. (stopień upieczenia sprawdzać szczególnie przy owocach).
Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z formy po całkowitym ostygnięciu. Placek jest dość wilgotny dzięki zapieczonym w nim gruszkom, długo więc zachowuje aromat i świeżość.
Zobacz także: