Reklama

Placek czekoladowy

Pyszny, że palce lizać!

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 10 dag czekolady
  • po 1 i 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • cynamon, goździki mielone
  • bułka tarta i tłuszcz do formy

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w łódeczki lub dużą kostkę. Czekoladę posiekać. 

Jajka ubić z cukrem na gęsty krem, potem nadal ubijając, dolewać porcjami mleko i olej oraz dosypywać po łyżce przesianej mąki, a następnie sodę, proszek oraz kakao i przyprawy korzenne. Ciemną masę delikatnie wymieszać z czekoladą. 

Tortownicę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wylać ciasto, kawałki owoców powciskać w środek, wierzch wygładzić. Piec do suchego patyczka, ok. 55 min w temp. 180°C. (stopień upieczenia sprawdzać szczególnie przy owocach).

Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z formy po całkowitym ostygnięciu. Placek jest dość wilgotny dzięki zapieczonym w nim gruszkom, długo więc zachowuje aromat i świeżość. 

Zobacz także:

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy