Placek czekoladowy

W PRL-u było hitem. W babcinych zapiskach zachował się niezmieniony przepis.

Upiecz ciasto w tortownicy,  przekrój wzdłuż, przełóż ulubionym kremem, np. śmietankowym lub udekoruj owocami
Upiecz ciasto w tortownicy, przekrój wzdłuż, przełóż ulubionym kremem, np. śmietankowym lub udekoruj owocami123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag mąki tortowej
  • po 25 dag margaryny lub masła i drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag czekolady gorzkiej 70 proc.
  • 5 jajek
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • margaryna do formy

1. Mąkę przesiać, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Mleko z margaryną (1 łyżkę odłożyć do natłuszczenia formy) podgrzać w niedużym rondlu. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści.

2. Jajka utrzeć z cukrem. Gdy masa przemieni się w jasny puch, nie przerywając ucierania (robot powinien pracować na najniższych obrotach), dodawać porcjami przygotowane wcześniej mokre oraz suche składniki.

3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i wyłożyć odpowiednio przyciętym pergaminem, wylać ciasto. Blachę umieścić w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piec do suchego patyczka, ok. 50 min. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach, kroić po całkowitym wystudzeniu. Nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce w szklanym pojemniku - nawet 5 dni.

Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
+11
"Projekt Lady": Małgorzata Rozenek-Majdan o nowej edycjipomponik.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas