Placek czekoladowy
W PRL-u było hitem. W babcinych zapiskach zachował się niezmieniony przepis.
1. Mąkę przesiać, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Mleko z margaryną (1 łyżkę odłożyć do natłuszczenia formy) podgrzać w niedużym rondlu. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści.
2. Jajka utrzeć z cukrem. Gdy masa przemieni się w jasny puch, nie przerywając ucierania (robot powinien pracować na najniższych obrotach), dodawać porcjami przygotowane wcześniej mokre oraz suche składniki.
3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i wyłożyć odpowiednio przyciętym pergaminem, wylać ciasto. Blachę umieścić w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piec do suchego patyczka, ok. 50 min. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach, kroić po całkowitym wystudzeniu. Nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce w szklanym pojemniku - nawet 5 dni.