Reklama

Placek drożdżowo-serowy z jabłecznym wierzchem

Składniki

  • 75 g masła
  • 400 g mąki
  • 325 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 6 jabłek
  • 5 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
  • 500 g mielonego twarogu (półtłustego)
  • 750 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1. Stop 50 g masła. Mleko lekko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 75 g cukru i 1 torebkę cukru wanilinowego. Drożdże pokrusz, rozpuść w ciepłym mleku. Wlej do miseczki. Dodaj stopione masło. Dobrze wyrób mikserem z końcówkami w kształcie haków. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

2. W tym czasie jabłka umyj, wydrąż środki z pestkami. Miąższ jabłek pokrój w 6 mm plasterki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Do garnka włóż 25 g masła. Dodaj 50 g cukru i 300 ml wody. Zagotuj. Porcjami wkładaj plasterki jabłek i gotuj przez 5 minut.

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Blachę o wym. 32x39 cm wyłóż pergaminem. Spód blachy wylep drożdżowym plackiem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie podrosło.

4. Twaróg utrzyj z 200 g cukru i pozostałą torebką cukru wanilinowego. Dodaj śmietanę oraz proszek budyniowy. Wymieszaj. Masę serową rozsmaruj na drożdżowym cieście w blasze. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 45 minut.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy