Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miseczki, dodać szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z 75 g cukru. Stopić 75 g masła. Dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Do mąki w miseczce dodać zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem i jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Czereśnie umyć, wydrylować. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Blachę (38x32 cm) posmarować tłuszczem. Rozwałkować 2/3 ciasta i wylepić tym spód blachy. Posypać 5 łyżkami cukru i czereśniami. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i przykryć nim owoce.
Na wierzchu ułożyć kawałeczki pozostałego masła. Wcisnąć je do środka. Placek posypać resztą cukru oraz płatkami migdałowymi. 3Odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie podrosło. Potem wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut.
Zobacz także: