Placek z ananasem i kruszonką
Zanim upieczesz placek, do surowego ciasta drożdżowego możesz dodać rodzynki lub inne bakalie, które lubisz.
Przygotowanie:
Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski przełóż 250 g mąki, 30 g masła, 30 g cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajko. Wlej mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Stop 170 g masła. Do drugiej miski wsyp resztę mąki, 120 g cukru i wiórki. Wlej masło i rozcieraj składniki palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte drożdżowe zagnieć i rozwałkuj. Przełóż do blachy i posyp kruszonką. Piecz 20 minut w temperaturze 175 °C. Żelatynę namocz i odstaw. Ananas pokrój, a zalewę zachowaj.
Limonkę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z jogurtem, resztą cukru zwykłego i wanilinowego. Dodaj skórkę i 4 łyżki soku. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z 3 łyżkami zalewy z ananasa i masą serową. Dołóż śmietanę kremówkę i wszystko wymieszaj.
Ciasto rozetnij na 2 płaty. Do kremu dodaj kawałki ananasa i rozsmaruj na spodzie. Przykryj plackiem z kruszonką i wstaw do lodówki.
Zobacz także: