Placek z aronią pachnący dzieciństwem
Choć aronia ma cierpki smak, możesz zrobić z niej pyszne ciasta. Warto, bo zawiera mnóstwo witamin.
Składniki
na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- kostka masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
na piankę
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 400 g dojrzałej aronii
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
2. Podziel je na 2 części (2/3 oraz 1/3). Owiń je folią i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
3. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylep większym kawałkiem schłodzonego ciasta i wstaw na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC.
4. Białka ubij na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier waniliowy oraz zwykły i proszek budyniowy. Cienkim strumieniem dolej olej, po czym całość zmiksuj.
5. Na spód podpieczonego ciasta wyłóż piankę i wyrównaj. Rozłóż oczyszczoną aronię, a wierzch posyp pozostałym startym ciastem.
6. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz około 25 minut.
Zobacz także: