Placek z jabłkami cukrowymi i nerkowcami
Smaczny deser w egzotycznej odsłonie.
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150oC.
2. Aby przygotować ciasto na placek, połącz w misce mąkę, cukier, masło, jajka i mleko. Zagnieć i rozwałkuj ciasto, dodaj garść blanszowanych lub uparowanych nerkowców. Wgnieć palcami orzechy w ciasto. Owiń wałek folią spożywczą i po raz kolejny rozwałkuj ciasto. Folia sprawi, że ciasto nie będzie rozpadać się na kawałki. Pokrusz kolejną garść nerkowców na rozwałkowane ciasto. Wyłóż formę do pieczenia papierem. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 150oC przez 15 minut.
3. Aby przygotować krem budyniowy, obierz jabłka cukrowe i usuń gniazda nasienne. W rondelku podgrzej 400 ml śmietany kremówki i dodaj jabłka cukrowe. Podgrzej do temperatury około 70oC, aby aromat jabłek cukrowych przeszedł do śmietany.
4. Następnie, ubij w misce cztery żółtka z drobnym cukrem. Ubijaj aż masa będzie miała kremową konsystencję.
5. Przetrzyj masę z jabłek i śmietany przez sito. Przecieraj aż śmietana i jabłka zostaną wymieszane na gładką masę. Powoli i ostrożnie przelej masę do jajek utartych z cukrem. Masa jajeczna podgrzeje się i połączy z jabłkami i śmietaną. Przelej masę do tortownicy, zostawiając od góry około 5 mm wolnej przestrzeni. Następnie przełóż tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piecz przez około 30-40 minut, aż masa się zetnie, ale nie będzie twarda. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok, aby ostygło w temperaturze pokojowej.
6. W międzyczasie, przygotuj elementy do przybrania ciasta. Na głębokim tłuszczu usmaż pozostałe nerkowce do chrupkości, a następnie zmiksuj je w blenderze. Na patelni podgrzewaj nierafinowany cukier aż ściemnieje i rozpuści się jak karmel. Silikonową matę do pieczenia skrop masą z mielonych nerkowców, a następnie polej karmelem. Karmel będzie bardziej plastyczny, kiedy się schłodzi. Odstaw na bok do ostygnięcia. Wyjmij ciasto z piekarnika.
7. Przełóż pozostałą masę ze zmielonych nerkowców do sita. W ten sposób przygotujesz puder z nerkowców, bo większe kawałki zostaną na oczkach sita. Dodaj odrobinę mielonej gałki muszkatołowej do pudru z nerkowców. Posyp ciasto pudrem i odrobiną cukru pudru.
8. Przed podaniem, skrop talerze odrobiną miodu. Na każdym talerzu ułóż kawałek ciasta, udekoruj go świeżą śmietaną i kawałkami prażonych nerkowców.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.
Zobacz także: