Reklama

Placek z jabłkami cukrowymi i nerkowcami

Smaczny deser w egzotycznej odsłonie.

Składniki

  • 225 gram mąki
  • 50 gram białego cukru
  • 100 gram drobnego cukru
  • 150 gram masła
  • 11 jajek
  • 100 ml mleka
  • 4 jabłek cukrowych (zamiast nich możesz użyć owoców mangostanu)
  • 50 gram nerkowców
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 50 gram cukru nierafinowanego
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150oC.

2. Aby przygotować ciasto na placek, połącz w misce mąkę, cukier, masło, jajka i mleko. Zagnieć i rozwałkuj ciasto, dodaj garść blanszowanych lub uparowanych nerkowców.  Wgnieć palcami orzechy w ciasto. Owiń wałek folią spożywczą i po raz kolejny rozwałkuj ciasto. Folia sprawi, że ciasto nie będzie rozpadać się na kawałki. Pokrusz kolejną garść nerkowców na rozwałkowane ciasto. Wyłóż formę do pieczenia papierem. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 150oC przez 15 minut. 

Reklama

3. Aby przygotować krem budyniowy, obierz jabłka cukrowe i usuń gniazda nasienne.  W rondelku podgrzej 400 ml śmietany kremówki i dodaj jabłka cukrowe. Podgrzej do temperatury około 70oC, aby aromat jabłek cukrowych przeszedł do śmietany.

4. Następnie, ubij w misce cztery żółtka z drobnym cukrem. Ubijaj aż masa będzie miała kremową konsystencję.

5. Przetrzyj masę z jabłek i śmietany przez sito. Przecieraj aż śmietana i jabłka zostaną wymieszane na gładką masę. Powoli i ostrożnie przelej masę do jajek utartych z cukrem. Masa jajeczna podgrzeje się i połączy z jabłkami i śmietaną.  Przelej masę do tortownicy, zostawiając od góry około 5 mm wolnej przestrzeni. Następnie przełóż tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piecz przez około 30-40 minut, aż masa się zetnie, ale nie będzie twarda.  Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok, aby ostygło w temperaturze pokojowej.

6. W międzyczasie, przygotuj elementy do przybrania ciasta.  Na głębokim tłuszczu usmaż pozostałe nerkowce do chrupkości, a następnie zmiksuj je w blenderze. Na patelni podgrzewaj nierafinowany cukier aż ściemnieje i rozpuści się jak karmel.  Silikonową matę do pieczenia skrop masą z mielonych nerkowców, a następnie polej karmelem. Karmel będzie bardziej plastyczny, kiedy się schłodzi. Odstaw na bok do ostygnięcia. Wyjmij ciasto z piekarnika.

7. Przełóż pozostałą masę ze zmielonych nerkowców do sita. W ten sposób przygotujesz puder z nerkowców, bo większe kawałki zostaną na oczkach sita. Dodaj odrobinę mielonej gałki muszkatołowej do pudru z nerkowców. Posyp ciasto pudrem i odrobiną cukru pudru.

8. Przed podaniem, skrop talerze odrobiną miodu. Na każdym talerzu ułóż kawałek ciasta, udekoruj go świeżą śmietaną i kawałkami prażonych nerkowców.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People. 

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy