Reklama

Placki z cukinii

Chcesz zrobić szybki i zdrowy obiad? Placki z cukinii są rozwiązaniem!

Składniki

  • 400 g cukinii
  • 400 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

1. Cukinię umyj i osusz. Ziemniaki obierz, umyj. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Cukinię (wraz ze skórką) oraz ziemniaki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, oprósz solą i odstaw na kilka minut, by puściły sok. Przełóż je do miski, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, nakładaj  łyżką porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Rada: Można też przygotować placuszki z cukinii z dodatkiem sera żółtego. Do 400 g startej cukinii dodaj 2 jajka, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 100 g starego żółtego sera oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Dodaj 4 łyżki mąki oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia, sól oraz pieprz, wymieszaj. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy