Placki z cukinii i ziemniaków
Cukinie, patisony, kabaczki, dynia… Sycące i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni. Przedstawiamy przepis na lekkie, pożywne placuszki z cukinii i ziemniaków.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj salsę pomidorowo-cukiniową. Cukinię (wraz ze skórką) pokrój w średnią kostkę. Do rondelka wrzuć pomidory. Dodaj ocet balsamiczny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na średnim ogniu około 10 min, aż sos zgęstnieje. Dodaj do niego zioła, cukier i cukinię. Dopraw.
2. Ziemniaki oraz marchewkę obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę i cukinię (wraz ze skórką) zetrzyj na tarce na małych oczkach. Przełóż do ziemniaków z marchewką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz obie mąki. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, łyżką nakładaj porcje ciasta formując placki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z salsą pomidorowo-cukiniową.
Zobacz także: