Placki z gulaszem
Kartofel to podstawa mnóstwa prostych, ale pysznych potraw.
1 Jedną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone w kostkę mięso, też przełożyć do rondla. Dodać listek laurowy, sól, pieprz, majeranek i ostrą paprykę. Podlać szklanką wrzątku i dusić. 2 Mięso dusić do miękkości (około godziny) na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę papryki oraz odsączoną kukurydzę. Zaprawić zasmażką z mąki i masła, dodać koncentrat, doprawić do smaku. 3 Ziemniaki obrać, zetrzeć z pozostałą cebulą na tarce o drobnych oczkach, odstawić na 15 min, ostrożnie odlać sok. Do masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto duże placki z obu stron. Podawać gorące z gulaszem.