Reklama

Placki z jajkiem w koszulce

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag mąki
  • 5 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • sól, gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki obrać.  Połowę ugotować, przecisnąć przez praskę. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Masy połączyć, dodać mąkę, sodę, 1 jajko,  maślankę, posiekaną natkę, sól i gałkę. Wymieszać.  Zostawić na 10 min. Smażyć na oleju nieduże placki. Trzymać w cieple.

2. Jajka pojedynczo  wybić na wrzącą wodę z 2 łyżkami octu, gotować 3 min. Podawać po kilka placków  z jajkiem na wierzchu.

Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sodą

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy