Placki z jajkiem w koszulce
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag mąki
- 5 jaj
- 1 i 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- sól, gałka muszkatołowa
1. Ziemniaki obrać. Połowę ugotować, przecisnąć przez praskę. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Masy połączyć, dodać mąkę, sodę, 1 jajko, maślankę, posiekaną natkę, sól i gałkę. Wymieszać. Zostawić na 10 min. Smażyć na oleju nieduże placki. Trzymać w cieple.
2. Jajka pojedynczo wybić na wrzącą wodę z 2 łyżkami octu, gotować 3 min. Podawać po kilka placków z jajkiem na wierzchu.