Placki z kabaczka z sosem czosnkowym
Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci placków.
Sposób przygotowania:
1. Kabaczka umyj i osusz (nie obieraj), a następnie odetnij zdrewniałą końcówkę. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku
2. Obierz i drobno pokrój cebulę. Koperek umyj i posiekaj. Dodaj je do kabaczka razem z mąką i dużą szczyptą pieprzu.
3. Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nim porcje ciasta (dwie duże łyżki na placek) i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placki zrobią się złocisto-brązowe.
4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i szczyptą soli. Podawaj placki z sosem czosnkowym.
Zobacz także: