Reklama

Placki z kabaczka z sosem czosnkowym

Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci placków.

Składniki

  • duży kabaczek
  • 3 jajka
  • 6-8 łyżek mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Kabaczka umyj i osusz (nie obieraj), a następnie odetnij zdrewniałą końcówkę. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku 

2. Obierz i drobno pokrój cebulę. Koperek umyj i posiekaj. Dodaj je do kabaczka razem z mąką i dużą szczyptą pieprzu. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nim porcje ciasta (dwie duże łyżki na placek) i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placki zrobią się złocisto-brązowe. 

4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i szczyptą soli. Podawaj placki z sosem czosnkowym.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy