Placki z kabaczka z sosem czosnkowym

Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci placków.

Kilka składników, proste przygotowanie i pyszny obiad gotowy
Kilka składników, proste przygotowanie i pyszny obiad gotowy123RF/PICSEL

Składniki

  • duży kabaczek
  • 3 jajka
  • 6-8 łyżek mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

na sos

  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Kabaczka umyj i osusz (nie obieraj), a następnie odetnij zdrewniałą końcówkę. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku

2. Obierz i drobno pokrój cebulę. Koperek umyj i posiekaj. Dodaj je do kabaczka razem z mąką i dużą szczyptą pieprzu.

3. Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nim porcje ciasta (dwie duże łyżki na placek) i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placki zrobią się złocisto-brązowe.

4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i szczyptą soli. Podawaj placki z sosem czosnkowym.

Zobacz także:

Makaron z cukinią i boczkiemStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas