Placki z owocami
Składniki
- 15 dag mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 50 dag truskawek
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 gałązki mięty
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
Przygotowanie:
Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, solą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać, odstawić na 15 minut.
Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na połówki. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać z miodem, sokiem pomarańczowym i cukrem waniliowym. Tą marynatą polać truskawki.
Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Masło rozgrzać na dużej patelni, wylać ciasto grubą warstwą, smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Placki wyłożyć na półmisek, obłożyć marynowanymi truskawkami, posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Podawać od razu.
Zobacz także: