Placki z owocami
Kuchnia
Przygotowanie:
Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, solą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać, odstawić na 15 minut.
Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na połówki. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać z miodem, sokiem pomarańczowym i cukrem waniliowym. Tą marynatą polać truskawki.
Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Masło rozgrzać na dużej patelni, wylać ciasto grubą warstwą, smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Placki wyłożyć na półmisek, obłożyć marynowanymi truskawkami, posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Podawać od razu.
Zobacz także: