Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane

Takich jeszcze nie jadłaś. Koniecznie dodaj do ciasta dwie łyżki kwaśniej śmietany! Będą pulchne.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, majeranek, rozmaryn
  • kilka podsmażonych plastrów boczku
  • olej

Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jajkami, mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. 

Z masy ziemniaczanej uformuj placki i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z usmażonymi plasterkami boczku.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy