Placki ziemniaczane, jakich nie znacie
Tradycyjnie są na słono lub słodko. Podajmy je inaczej ze śledziem, z gulaszem lub z marchewką.
Nie wszystkie gatunki ziemniaków nadają się na placki. Które zatem? Powinny to być odmiany mączyste, np. beryl, irga, aster, mila, salto. Mają one dużo skrobi i są suche po ugotowaniu.
Starte ziemniaki wykładamy na gęste sitko, ustawione na garnku, do którego ścieknie nadmiar wody. Gdy płyn się ustoi, odlewamy go, a osiadłą na dnie skrobię przekładamy do ziemniaków. Do surowego ciasta ziemniaczanego warto dodać mąkę zmieszaną z płatkami owsianymi (placki będą kruchutkie) i koniecznie jakieś suszone zioła, np. tymianek lub bardzo lubiany przez moją rodzinę majeranek.
Jeśli nie smażymy placków od razu, dodajmy też do ciasta nieco piwa. Ziemniaki nie ściemnieją.
Przygotowanie: Mięso kroimy w średnią kostkę, boczek w słupki. Obrane i opłukane warzywa kroimy w paski. Mięso i boczek podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy pokrojone warzywa, listki laurowe, pieprz i bulion, całość dusimy 30 minut. Do gulaszu wlewamy śmietanę rozmieszaną z jedną łyżką mąki i przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce, odstawiamy na 5 minut, osączamy lekko na sicie, dodajemy jajka, pozostałą mąkę, sól, pieprz mielony, dokładnie wszystko mieszamy. Na średniej patelni rozgrzewamy olej, wylewamy porcje ciasta o średnicy patelni, smażymy placki na rumiano z obu stron. Na placki kładziemy porcje gulaszu. Podajemy złożone na pół
Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy. Ziemniaki trzemy na tarce do warzyw o drobnych oczkach, a marchewkę na grubych oczkach. Gorącym, przegotowanym mlekiem przelewamy na sicie marchew i ziemniaki, by nie ściemniały. Odciskamy z wody i przekładamy do miski.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy 6 łyżek mąki i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, by dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy np. ze śmietaną.
Przygotowanie: Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na drobnej tarce jarzynowej, odstawiamy na chwilę. Odlewamy nadmiar wody, zostawiając wytrąconą skrobię. Śledzie kroimy na mniejsze części, czerwoną cebulę w piórka, a jabłka na mniejsze plasterki. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy delikatnie ze śmietaną.
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Smażymy na rozgrzanym oleju chrupiące placuszki. Sałatkę rozkładamy na gorących plackach. Dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz także: