Placki ziemniaczane, jakich nie znacie
Tradycyjnie są na słono lub słodko. Podajmy je inaczej ze śledziem, z gulaszem lub z marchewką.
Nie wszystkie gatunki ziemniaków nadają się na placki. Które zatem? Powinny to być odmiany mączyste, np. beryl, irga, aster, mila, salto. Mają one dużo skrobi i są suche po ugotowaniu.
Starte ziemniaki wykładamy na gęste sitko, ustawione na garnku, do którego ścieknie nadmiar wody. Gdy płyn się ustoi, odlewamy go, a osiadłą na dnie skrobię przekładamy do ziemniaków. Do surowego ciasta ziemniaczanego warto dodać mąkę zmieszaną z płatkami owsianymi (placki będą kruchutkie) i koniecznie jakieś suszone zioła, np. tymianek lub bardzo lubiany przez moją rodzinę majeranek.
Jeśli nie smażymy placków od razu, dodajmy też do ciasta nieco piwa. Ziemniaki nie ściemnieją.
Z gulaszem wieprzowym
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- sól i pieprz
- 600 g wieprzowej biodrówki lub łopatki,
- 200 g boczku,
- czerwona lub zielona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanka bulionu,
- szklanka śmietany,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu,
- olej do smażenia
Przygotowanie: Mięso kroimy w średnią kostkę, boczek w słupki. Obrane i opłukane warzywa kroimy w paski. Mięso i boczek podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy pokrojone warzywa, listki laurowe, pieprz i bulion, całość dusimy 30 minut. Do gulaszu wlewamy śmietanę rozmieszaną z jedną łyżką mąki i przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce, odstawiamy na 5 minut, osączamy lekko na sicie, dodajemy jajka, pozostałą mąkę, sól, pieprz mielony, dokładnie wszystko mieszamy. Na średniej patelni rozgrzewamy olej, wylewamy porcje ciasta o średnicy patelni, smażymy placki na rumiano z obu stron. Na placki kładziemy porcje gulaszu. Podajemy złożone na pół
Z marchewką i pietruszką
Składniki
- 10 dużych ziemniaków,
- 2 średnie marchewki,
- 2 całe jajka,
- 1 większa cebula,
- 6 łyżek mąki,
- 0,5 l mleka,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy. Ziemniaki trzemy na tarce do warzyw o drobnych oczkach, a marchewkę na grubych oczkach. Gorącym, przegotowanym mlekiem przelewamy na sicie marchew i ziemniaki, by nie ściemniały. Odciskamy z wody i przekładamy do miski.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy 6 łyżek mąki i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, by dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy np. ze śmietaną.
Z sałatką śledziową
Składniki
- 500 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 200 g filetów śledziowych,
- 4 łyżki śmietany 12 proc.,
- 2 jabłka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie: Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na drobnej tarce jarzynowej, odstawiamy na chwilę. Odlewamy nadmiar wody, zostawiając wytrąconą skrobię. Śledzie kroimy na mniejsze części, czerwoną cebulę w piórka, a jabłka na mniejsze plasterki. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy delikatnie ze śmietaną.
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Smażymy na rozgrzanym oleju chrupiące placuszki. Sałatkę rozkładamy na gorących plackach. Dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz także: