Placki ziemniaczane, jakich nie znacie

Placki z gulaszem dekorujemy zieleniną
Placki z gulaszem dekorujemy zieleniną123RF/PICSEL

Z gulaszem wieprzowym

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól i pieprz
  • 600 g wieprzowej biodrówki lub łopatki,
  • 200 g boczku,
  • czerwona lub zielona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • szklanka śmietany,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • olej do smażenia

Z marchewką i pietruszką

Składniki

  • 10 dużych ziemniaków,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 całe jajka,
  • 1 większa cebula,
  • 6 łyżek mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Z sałatką śledziową

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 200 g filetów śledziowych,
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 2 jabłka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • kilka gałązek natki pietruszki
Szwajcarskie placki ziemniaczaneStyl.pl