Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem
Klasyka, która smakuje każdemu- polecamy przepis na ponadczasowe placki ziemniaczane ze śmietaną.
Składniki
- 500 g startych ziemniaków
- 2 jajka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonego pieprzu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy na złoty kolor. Do miski z tartymi ziemniakami dodajemy przesmażoną wystudzoną cebulkę z czosnkiem, jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę. Smażymy placki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną i koperkiem. Placki są też świetnym dodatkiem do gulaszu, czy innych potraw z sosem. Smacznego!