Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Składniki
- 750 g ziemniaków
- cebula
- jajo
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g wędzonego łososia
- szklanka gęstej śmietany lub jogurtu typu greckiego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka gałązek koperku
- 1–2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Śmietanę lub jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do lodówki. Plastry wędzonego łososia dzielimy na mniejsze porcje. Gałązki koperku płuczemy i osuszamy.
Obraną cebulę drobno siekamy, a ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki odcedzamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną gałki muszkatołowej, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i z powstałej masy smażymy placki 3-4 minuty z obu stron na jasnozłoty kolor.
Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na każdy jeszcze ciepły placek ziemniaczany wykładamy łyżeczkę śmietany, na nią kładziemy kawałek łososia. Całość dekorujemy niedużą gałązką koperku i od razu podajemy.
Zobacz także: