Placki ziemniaczane z mięsem i sosem
Przygotowanie:
Chili przekroić, usunąć nasiona, posiekać razem z cebulą i czosnkiem. Na maśle podsmażyć chili, czosnek i połowę cebuli, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dżem i żurawinę, dusić 5 minut, dodać sól i pieprz.
Przyrządzić sos winegret: wymieszać musztardę, miód, ocet, doprawić. Na koniec utrzeć z oliwą, sosem polać sałatę.
Ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać z mąką, jajkami, dodać sól i pieprz.
Olej rozgrzać na patelni. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formować cienkie placki. Na wierzch nakładać cienką warstwę mięsa z metki, zalać łyżką surowego ciasta. Smażyć ok. 3 min, aż placki się zrumienią od spodu, odwrócić, smażyć kolejne 3 min. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podawać z sosem i sałatką.
Zobacz także: