Reklama

Placki ziemniaczane z twarożkiem

Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich przepisy z kartofelkami w roli głównej!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 50 dag tłustego białego twarogu
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka dymki
  • kilka listków sałaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżek oleju
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, jajka i mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tymianek opłukać, posiekać (kilka listków zostawić), wymieszać z ciastem, masę postawić na kilka minut w chłodnym miejscu. 

2. Rzodkiewki umyć, pokroić w ćwiartki, dymkę w cienkie pierścienie, sałatę porwać na kawałki wielkości kęsa. Twarożek, śmietanę i chrzan dobrze wymieszać, dodać rzodkiewki i dymkę, doprawić. 

3. Z ciasta usmażyć kilkanaście średnich placków, trzymać je w cieple. 

4. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej placki ziemniaczane, a na środku udekorować twarożkowym sosem. Placki można przybrać listkami tymianku lub szczypiorkiem.

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy