Placki ziemniaczane z twarożkiem
Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich przepisy z kartofelkami w roli głównej!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, jajka i mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tymianek opłukać, posiekać (kilka listków zostawić), wymieszać z ciastem, masę postawić na kilka minut w chłodnym miejscu.
2. Rzodkiewki umyć, pokroić w ćwiartki, dymkę w cienkie pierścienie, sałatę porwać na kawałki wielkości kęsa. Twarożek, śmietanę i chrzan dobrze wymieszać, dodać rzodkiewki i dymkę, doprawić.
3. Z ciasta usmażyć kilkanaście średnich placków, trzymać je w cieple.
4. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej placki ziemniaczane, a na środku udekorować twarożkowym sosem. Placki można przybrać listkami tymianku lub szczypiorkiem.
Zobacz także: