Placki ziemniaczane z twarożkiem
Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich przepisy z kartofelkami w roli głównej!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 50 dag tłustego białego twarogu
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka dymki
- kilka listków sałaty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżek oleju
- 1/2 pęczka tymianku
- 2 łyżki chrzanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, jajka i mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tymianek opłukać, posiekać (kilka listków zostawić), wymieszać z ciastem, masę postawić na kilka minut w chłodnym miejscu. 2. Rzodkiewki umyć, pokroić w ćwiartki, dymkę w cienkie pierścienie, sałatę porwać na kawałki wielkości kęsa. Twarożek, śmietanę i chrzan dobrze wymieszać, dodać rzodkiewki i dymkę, doprawić. 3. Z ciasta usmażyć kilkanaście średnich placków, trzymać je w cieple. 4. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej placki ziemniaczane, a na środku udekorować twarożkowym sosem. Placki można przybrać listkami tymianku lub szczypiorkiem.Zobacz także: