Reklama

Reklama

Placki ziemniaczano-pieczarkowe

Czasami wystarczy niewielka modyfikacja przepisu, by danie nabrało nowego smaku. Tak było w tym przypadku - zwykłe placki ziemniaczane dostały nowe życie za sprawą pieczarek.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • ½ kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 jaja,
  • mąka przenna,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Surowe ziemniaki, obrać, utrzeć na tarce i odsączyć nadmiar soku.

Masę przełożyć do miski, dodać jajka, przyprawy i mąkę (około 2 duże łyżki). Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest, należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

Pieczarki oczyścić, umyć, bardzo drobno posiekać i usmażyć.

Dodać do masy ziemniaczanej, a całość wymieszać.

Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Zobacz również:

Kotlety z ziemniaków smakują naprawdę dobrze!

Reklama

Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje