Placuszki dyniowe

Aromatyczne, z nutką cynamonu. Najlepiej smakują polane miodem lub syropem klonowym.

Zamiast mąki kukurydzianej można użyć jasnej mąki orkiszowej lub mąki ryżowej. Kukurydziana nadaje jednak plackom ładny kolor
Zamiast mąki kukurydzianej można użyć jasnej mąki orkiszowej lub mąki ryżowej. Kukurydziana nadaje jednak plackom ładny kolormateriały prasowe

Składniki

  • 150 g surowej dyni
  • 2 jajka
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 20 g erytrytolu
  • 5 g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię zetrzeć na tarce. Dodać jajka, erytrytol, cynamon i wymieszać. Dodać mąkę, proszek, ponownie dokładnie wymieszać. Placuszki smażymy z dwóch stron na małej ilości oleju kokosowego, na małym ogniu, pod przykryciem. Przewracamy za pomocą dwóch silikonowych łopatek.

Przepis pochodzi z książki "Fit przepisy od baletnicy" autorstwa Svetlany Ovsyankiny, tancerki Teatru Wielkiego w Warszawie

"Fit przepisy od baletnicy", wyd. Pascal
"Fit przepisy od baletnicy", wyd. Pascalmateriały prasowe

Zobacz także:

Placki ziemniaczane z cukiniąStyl.pl
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?