Reklama

Placuszki z jabłkami od Violki

Specjalność Violki z serialu Rodzinka.pl? Pyszne placuszki z jabłkami. Teraz ty też możesz je zrobić!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 5

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 11/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jabłka
  • (najlepiej jakaś kwaśna odmiana)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

 Boska rada:

Placki można podawać także z dżemem, śmietaną lub ulubioną konfiturą. Pamiętajmy, aby dobrze ubić białka, wtedy placki będą lekkie i puszyste.

  Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, wlewamy mleko, olej i miksujemy wszystko razem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do zmiksowanej wcześniej masy oraz dokładamy obrane i pokrojone drobno lub starte jabłka. Mieszamy delikatnie całość. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, wykładając łyżką porcję ciasta na patelnię i formując niewielki placuszek. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po zdjęciu z patelni kładziemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nakładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"

 


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy