Placuszki z jabłkami od Violki
Specjalność Violki z serialu Rodzinka.pl? Pyszne placuszki z jabłkami. Teraz ty też możesz je zrobić!
Boska rada:
Placki można podawać także z dżemem, śmietaną lub ulubioną konfiturą. Pamiętajmy, aby dobrze ubić białka, wtedy placki będą lekkie i puszyste.
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, wlewamy mleko, olej i miksujemy wszystko razem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do zmiksowanej wcześniej masy oraz dokładamy obrane i pokrojone drobno lub starte jabłka. Mieszamy delikatnie całość. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, wykładając łyżką porcję ciasta na patelnię i formując niewielki placuszek. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po zdjęciu z patelni kładziemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nakładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"