Reklama

Poczuj góralski smak na świątecznym stole. Wystarczy ten dodatek

Kto z nas nie kocha atmosfery Świąt Bożego Narodzenia? Znów przystrojona bombkami i światełkami choinka, znów znane melodie kolęd, znów zapach pierników. Kochamy tę przewidywalność, ale… czasami chciałoby się spróbować czegoś nowego. Dlatego w tym roku proponujemy odrobinę góralskiego klimatu – wystarczy jeden wyjątkowy składnik, aby nasze świąteczne dania nabrały nowego wyrazu. Mowa oczywiście o góralskim serze!

Góralskie naleśniki z serem i grzybami

Dobrym pomysłem na śniadanie w pierwszy dzień świąt są naleśniki. Zamiast słodkiej opcji, warto postawić na wytrawną. Te w góralskiej odsłonie sprawdzą się nie tylko o poranku, ale także na kolację, jako dodatek do barszczu, który pozostał po wigilii czy jako danie podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Połączenie aromatycznych grzybów i słonego sera Janosika to hołd dla tradycji.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 10 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki mleka

Farsz:

Reklama
  • 300 g dowolnych grzybów (np. pieczarki, borowiki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g Sera Janosika
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 20 minut, a następnie smażymy cienkie naleśniki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno pokrojone grzyby z cebulą. Dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie wlewamy śmietanę i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a po ostudzeniu mieszamy z tartym serem Janosika. Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180°C przez 10 minut, aż ser się roztopi.

Ser Janosika w cieście francuskim z żurawiną

Nie ma nic lepszego niż przystawka, która zachwyca smakiem i prezentacją, a jednocześnie jest szybka w przygotowaniu. Ser Janosika w połączeniu z żurawiną to duet idealny - słono-słodka harmonia, którą dodatkowo wzbogaca chrupiące ciasto francuskie. Takie przekąski świetnie sprawdzą się na świątecznym stole, zyskując uznanie zarówno domowników, jak i gości.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 150 g konfitury z żurawiny
  • 120 g Sera Janosika
  • 1 rozmącone jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 10 x 10 cm. Na każdym kwadracie rozsmarowujemy 1-2 łyżeczki konfitury żurawinowej, a na środku kładziemy plasterek Sera Janosika. Rogi ciasta składamy do środka, tworząc kopertę i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Zapiekanka z serem i ziemniakami

Świąteczne dania powinny być nie tylko pyszne, ale i sycące. Zapiekanka z ziemniaków, śmietanki i sera Janosika to idealna propozycja na główne danie lub dodatek do mięsnych potraw. Ciepły, aromatyczny ser w połączeniu z miękkimi ziemniakami tworzy kompozycję, która rozgrzewa i przywołuje na myśl góralskie smaki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 g Sera Janosika
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (ok. 1 mm grubości). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a na dnie układamy pierwszą warstwę ziemniaków, lekko zachodzących na siebie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układamy kolejne warstwy ziemniaków, każdą doprawiając. Całość zalewamy śmietanką i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 190°C przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy startym Serem Janosika i zapiekamy bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut, aż ser się zarumieni.

Ser Janosika idealnie sprawdza się do różnych potraw - od przystawek, przez dania główne, po przekąski. To naturalny wybór dla tych, którzy chcą nadać swoim daniom wyjątkowego charakteru i wprowadzić na stół odrobinę góralskiej magii. Bo nigdzie zima nie jest tak piękna jak w górach!

płatna współpraca
materiały promocyjne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy