Jak przygotować bezowe ciasta
Krucha i puszysta beza dostarcza niebiańskich doznań smakowych.
Składniki: 6 jajek, szczypta soli, 37,5 dag masła, 10 dag cukru pudru, 25 dag mąki pszennej i 8 dag ziemniaczanej, 375 ml soku z cytryny (7-8 cytryn), 150 ml wytrawnego białego wina, 15 dag brązowego cukru, 17,5 dag cukru białego, kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do formy.
Posiekać nożem 12,5 dag masła z 2 żółtkami, 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Potem na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód i brzegi natłuszczonej formy (śr. 28 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut.
Sok cytrynowy zagotować z winem i brązowym cukrem, wlać rozmieszaną w 120 ml zimnej wody ziemniaczaną mąkę. Gotować 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszać najpierw z 6 łyżkami gorącej masy, potem połączyć z resztą masy cytrynowej. Lekko ją przestudzić i wymieszać z resztą masła. Krem rozsmarować na upieczonym spodzie. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno z białym cukrem. Bezę wyłożyć na środek tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Gotowe ciasto ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny.
Składniki: 1,2 kg jabłek, sok z 1 cytryny, 25 dag masła (margaryny), 42,5 dag cukru, szczypta soli, 4 jajka, 35 dag mąki, pół torebki proszku do pieczenia, 5 białek, 10 dag płatków owsianych, tłuszcz do formy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z 25 dag cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 4 jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Ciasto rozsmarować na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Rozłożyć cząstki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.
Ubić 5 białek na sztywno. Porcjami dosypywać resztę cukru i ubijać dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezę wymieszać z 7,5 dag płatków owsianych (mogą być pokruszone).
Po 20 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim przygotowaną bezę. Zwiększyć temperaturę pieczenia do 225°C. Blachę z ciastem ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 6-8 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posypać jabłecznik pozostałymi płatkami owsianymi.
Składniki: 200 g masła, 180 g drobnego cukru, 4 żółtka, 2 jajka, 200 g mąki półgrubej, 30 g kakao, sól, 1 mały proszek do pieczenia, masło i mąka do formy, 4 brzoskwinie (mogą być z puszki). Masa bezowa: 4 białka, 150 g drobnego cukru, 50 g cukru pudru.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, stopniowo dodawać żółtka i całe jajka. Partiami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Formę natłuścić i wysypać mąką. Przelać ciasto, wygładzić wierzch. Brzoskwinie z puszki odcedzić z syropu, pokroić w cząstki. Lekko wcisnąć je w ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około 30 minut. Z białek i drobnego cukru ubić półsztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier puder. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście i oprószyć cukrem pudrem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut.