Pod jagodową pierzynką

Słodki sernik z orzeźwiającymi jagodami.

Na jednym kawałku się nie skończy...
Na jednym kawałku się nie skończy...123RF/PICSEL

Składniki

  • 75 g masła
  • po 150 g mąki i cukru
  • 850 g półtłustego twarogu
  • 100 ml śmietany
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • laska wanilii
  • 1/2 cytryny
  • 370 g mrożonych jagód
  • szczypta soli

Jagody rozmrażamy i osączamy z nadmiaru płynu. Z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Z wanilii wydobywamy miąższ.

Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, 50 g cukru i zagniatamy, by składniki się połączyły, rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy ciasto, wyrównujemy. Blachę wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Ser mielimy trzykrotnie, żeby nie miał grudek. Dodajemy do niego śmietanę, cukier, miąższ wanilii, skórkę cytrynową, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli, żółtka i miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy i łączymy z serem. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy ok. 50 minut w 180ºC.

Jagody podgrzewamy z sokiem z cytryny. Ostudzony sernik przekładamy na talerz i wykładamy na niego jeszcze ciepłe jagody. Dzielimy na porcje i podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas