Podróże kulinarne: Przystanek winogrona
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych.
Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.
Grecja, Włochy, Hiszpania, to według Travelplanet.pl, szczególnie lubiane przez polskich turystów kierunki wakacyjnych podróży. Grecka sałatka, włoska pizza, hiszpańska paella - to zazwyczaj pierwsze skojarzenia tych krajów z konkretnymi potrawami. Okazuje się, że w wielu miejscach basenu morza Śródziemnego winogrona są składnikiem różnorodnych potraw, także obiadowych.
Grecka przystawka lub dodatek do potraw.
Stafylia sti Skhara to nieznana w Polsce przystawka, łatwa i szybka do przygotowania. Jej sekretem jest wysokiej jakości oliwa.
Składniki:
1 kiść bezpestkowych winogron na osobę
2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
Przygotowanie:
Umyte i wysuszone winogrona delikatnie obtaczamy w oliwie, układamy na tackach i grillujemy na półotwartym grillu przez 3 - 4 minuty. Do mięs wybieramy czerwone winogrona, ryby smakują najlepiej z ich białą odmianą. Można też podawać je z grillowanymi warzywami i lampką białego wina np. z regionu Nimea.
Danie główne prosto z Włoch.
To lekkie danie główne pochodzi z Toskanii i może nas zadziwić swoim delikatnym smakiem. Umyta i wysuszona pierś z indyka, rozcięta wcześniej na roladę, nadziewana jest ziołami i winogronami, a następnie gotowana w mleku. Dzięki temu, to dość suche ze swojej natury mięso, nabierze soczystości. Przygotowanie potrawy zajmuje ok 1,5 godziny.
Składniki:
1 pierś indyka (ok 120g) / osoba
4 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
20 listków szałwii
1 szklanka białego wina
½ szklanki wywaru z warzyw/ ew. bulion
1 szklanka mleka
10-15 winogron bez pestek obranych ze skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od posiekania cieniutko listków szałwii i 2 ząbków czosnku oraz przyprawienia jej solą i pieprzem. Następnie rozkrawamy pierś z indyka i lekko ją rozbijamy. Nacieramy przygotowaną mieszanką szałwii i czosnku, dodajemy do środka winogrona (bez pestek i skórki) i ciasno zwijamy, związując nicią kuchenną. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy roladki obtoczone wcześniej w mące. Przysmażamy po obu stronach przez około 5 minut. Następnie dodajemy białe wino i gotujemy, aż wino wyparuje. Wówczas wlewamy ciepły wywar z warzyw i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, potem mleko, sól i pieprz (uwaga z ilością, jeśli dodaliśmy bulion). Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 30 min. Trzeba uważać, by nie przypalić mleka. Wreszcie dodajemy rozmaryn i posiekane dwa pozostałe ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez ok. dwie minuty. Odstawiamy na moment, potem tniemy na mniejsze roladki i polewamy sosem. Świetnie smakuje z sałatką z rukoli.
‘’Uvas con queso saben a beso’’ mówi hiszpańskie przysłowie, czyli winogrona i ser smakują... pocałunkiem. W naszej kulinarnej podróży połączymy winogrona z serkiem mascarpone. Warto spróbować lekkiego deseru z wykorzystaniem tych pysznych owoców.
Składniki:
20 dkg serka kremowego typu mascarpone
25 dkg winogron bez pestek i skórki (powinny zachować swój kształt)
1,5 łyżki cukru pudru
150 gramów siekanych orzechów włoskich
listki mięty do dekoracji
Do sosu-polewy:
20 dkg truskawek
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Zaczynamy od zmiksowania sera z cukrem pudrem. Winogrona obtaczamy w gotowym serku, a później w siekanych orzechach. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Ten czas wykorzystujemy na przygotowanie sosu. Na małym ogniu podgrzewamy umyte i obrane z szypułek truskawki z cukrem i wodą do momentu, aż będą zupełnie miękkie. Przepuszczamy wszystko przez sitko, wlewamy do salaterek. Do wystudzonego sosu wkładamy winogrona i dekorujemy listkami mięty.
*w 2 wersji możemy zamiast cukru pudru dać krem nutella.
Travelplanet.pl