Przygotowanie:
Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmiażdżyć - z odrobiną soli - ostrzem noża). Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek i posiekać je.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso. Usmażyć je na rumiano, często obracając. Podudzia posypać posiekanym rozmarynem. Dołożyć pokrojone w kawałki pomidory oraz czosnek. Zmniejszyć płomień, dusić około 20 minut.
Ryż ugotować na sypko w lekko posolonej wodzie. Plastry ananasa osączyć z zalewy (zalewę zachować), pokroić na kawałeczki i dołożyć do mięsa duszącego się w pomidorach. Gotować razem jeszcze około 5 minut. Dolać trochę zalewy ananasowej. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz curry. Podawać od razu z ugotowanym na sypko ryżem.
Zobacz także: